Webtoon Okumaya Başladım!

Min Li Li | 2/17/2016 |

Evet başlıktanda anlaşıldığı üzere okumadığım bir webtoon kalmıştı sonunda ona da el attım. :D

Peki nedir bu webtoon derseniz size kısaca manga ve manhwa'nın renkli hali.Adından da anlaşıldığı üzere internette yayınlanıyor.



Daha kapsamlı açıklamak gerekirse;

Webtoon Nedir?

Webtoon, web ve cartoonun sonundaki -toonun birleştirilmasiyle türetilmiş bir kelimedir. Anlamı webcomicle aynıdır bu yüzden webtoon=webcomic demek yanlış olmaz ama Koreliler webcomici kullanmak yerine webtoon derler. Webton kavramı ilk olarak Kore'de ortaya çıkmış sorasında bir anda popüler olunca dünya tarafından kabul edilmiştir. En çok Korede çizilir ve en büyük okuyucu kitleside Korededir. Bu yüzden en uygun tanımı "Korelilerin manhwa çizim tarzını bilgisayar yardımıyla internet ortamında yayınlanmak için yapdıkları çizgi romanlardır."

Webtoonların Normal Manhwa veya Mangalardan Farkları


Webtoonlar renkli çizilirler. Bazıları renkli gibi gözükmesede bazı nesneler (genellikle para) renkli olabilmektedir. Webtoonlar sadece internette yayınlanmak için çizilirler ve genellikle para kazanma amacı olmadan çizilen amatör eserlerdir. Ama bu basılmıyacakları veya bu işten para kazanılmıyacağı anlamına gelmez. Popüler olan webtoonlar koşe kağıda orjinalindeki gibi renkli olarak basılırlar. Webtoonlarda sayfa diye bir kavram yoktur. Her bölüm tek parçadır ve dikey ince bir şerit şeklindedir. En rahat klavyedeki yön tuşları yardımıyla aşşağı ve yukarı yaparak okunurlar. Ama basılırken sayfalara bölünerek basılırlar. Webtoonlarda konunun ilerleyişi genel olarak çok yavaştır. Normal manhwa veya mangaların nasıl bir şey olduğu ilk bölümden anlaşılırken webtoonlarda bu on bölümden fazla sürebilir. Konu yavaş ilerlemesinin nedeni çizimlerin mangalardan daha ayrıntılı olmasıdır. Eğer çizer çok yetenekliyse anime izlemiş gibi olabilirsiniz. Bazı webtoon çizerleri bazı yerleri gif tarzında hatta sesli şekilde bile yapabilmektedir.

Webtoonlar Nasıl Yapılır?

Genellikle popüler webtoonlarda 1 yazar 1 çizer 2 veya 1 asistan görev alır (Örn: Noblesse) . Bu en yüksek rakamdır ama çoğu webtoon tek kişinin kaleminden çıkar (Örn: Tower of God). Kağıda çizen webtoon çizerini ben görmedim ama olabilirde bu konu hakkında bilgim yok. Ama genellikle grafik tablet yardımıyla bir resim düzenleme programına çizilirler (Photoshop gibi ama tam olarak hangi programları kullanıyorlar bilmiyorum). Efektler ve renklendirmede bilgisayar vasıtasıyla yapılır.
kaynak: animesue





Gelelim bu yazıyı yazmama vesile olan,webtoon sevdamın nasıl başladığına.Kore dizileri izleyenler Cheese in the Trap dizisini bilir sanırım.Bende ilk 4 bölümünü izleyip sevmiştim,böylece webtoonunu okumaya karar verdim.İlk sezonu okudum,ikinci sezona geçtim.Ama olaylar çok yavaş ilerliyor.Dizi de 4 bölümde bir sezonu işlediler resmen. :D



Cheese in the Trap ile başlayan maceram unTouchable ile devam etti.Webtoon Line'da okuyabileceğim başka webtoonlar var mı? Diğerleri nasıldır acaba derken dikkatimi çekti unTouchable.Böylelikle başladım ve bir buçuk gün gibi bir sürede 81 bölümü okudum. :D

Bu webtoonu Cheese in the Trap'tan daha çok sevdim ben. Bir kere Jiho yani.Jiho der geçerim. :D

Jiho 



Bu iki webtoon dışında bir capsini görüp merak ettiğim Take Care of My Cat'e başladım.
20lerdeyim sanırım. Yalnız manhwagası yanlış hatırlamıyorsam 15. bölümden sonra iyileştirmeye gitmiş ve çizimlerini değiştirmiş saınırım.Zira ilk bölümlerdeki çizimler ile okumaya devam ettikçe çizimlerin değiştiğini görüyorsunuz.Şahsen ben başlardaki çizimleri daha çok beğenmiştim.




Şimdilik okuduğum webtoon sayısı az ama zamanla artar diye umuyorum.Sizin okuduğunuz beğendiğiniz ve mutlaka bunu da oku dediğiniz webtoonlar var mı? :)

28 yorum:

  1. Bu aralar Weptoon'dan uyarlama diziler ün yapınca okuyucular da bu alana doğru yöneliyor. Cheese in trap gerçekten okunası bir seri ben de okumayı düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle sanırım canım.Şahsen ben dizi yayınlanmasa webtoon okumaya başlamazdım hayatta. :D
      Diğer okuduğum webtoonları da öneririm,onlarda çok güzel. :)

      Sil
  2. Merhaba
    Bende sene başında tanıştığım güzel bir site. Daha önce Tower of God'ı okuduğum sistemde verilerin silinmesi ile yeni yer arıyordum. Şans eseri sitesini buldum. Sonra telefona uygulamasını indirdim. Çok güzel tasarlamışlar. Ben buradaki yayınların hepsine dergilerde yer bulamamış manhwaları olarak bakıyordum. Mangadan farklı olarak bazı serilerin renklendirilmesi gerçekten sanat eseri gibi. Şimdiye kadar sadece Tower of God'ı takip ettim. Birikmesi için ara verdim, zira çok çabuk okunuyor hafta hafta beklemek zor geliyor sonra :) Siu'nunda ne yapacağı belli olmuyor burada. Noblesse den bahsediyorlar animesini uyarlayacaklar mahwnası çok iyi falan dediler ama listeme atmadım daha. Star Wars'ın resmi olmayan bir hikayesi var onuda okuyabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Cidden çok güzel bir uygulama yapmışlar ama Türkçe seneçeği az maalesef. :/

      Tower of God'u hiç duymamıştım ama okuma listesine ekleyim. :)
      Noblesse gözüm çarpıyor sürekli okumak istiyorum onu da. :))

      Sil
  3. Bende yeni okumaya başladım :)) İkimize de iyi okumalar ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Sizede keyifli okumalar. :)

      Sil
  4. 19 Tian'ı ve Bagjwi Sayug'u okuyorsundur zaten dimiii? Onları tavsiye etmeme gerek yok. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 19 Tian okuma listemde ama daha başlamadım. -,-
      Bagjwi Sayug'u sevemedim ben ya. :D

      Sil
    2. Nasıl başlamazsın!? Mükemmel bi webtoon bence. Çok şey kaçırıyorsun, demedi deme. :)

      Sil
    3. Okuyorum ama hala o mükemmelliği yakalayamadım ben. :D

      Sil
  5. Çevrımdışı okumak mümkün mü ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, android uygulamasında istediğiniz webtoon'ların istediğiniz bölümlerini indirebiliyorsunuz. Telif hakları nedeniyle indiğiniz içerikler 30 gün boyunca saklanır.

      Sil
    2. Ben yapamadım da, yardımcı olurmusunuz ?

      Sil
    3. hangi uygulamayı kullanıyorsunuz

      Sil
  6. Blogunuzu nasıl yeni keşfederim? :O Resmen blogta kendimi buldum. Bende yeni yeni webtoon okumaya başladım.Öneri bulmam iyi oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç olsun güç olmasın. :)
      Bu aralar blogumla fazla ilgilenemiyordum,mesajınız çok mutlu etti beni,teşekkür ederm. :)

      Sil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Webtoonu nerden izletip giricem ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Webtoon Line uygulamasını kullanıyorum. :)

      Sil
  9. cheese in the trap la baayıp tavsiyen üzerine untouchable bugün bitirmiş bulunuyorum tabii ki devam ediyo beklemedeyim
    Başka manga webtoon falan var mı tavsiye edebileceğin özellikle untoucable tarzı olursa yeme de yanında yat

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aralar pek okumuyorum webtoon,daha çok mangaya yöneldim ama isterseniz bir kaç tavsiye yazısı yazabilirim. :)

      Sil
  10. Black haze okudun mu? Okumadıysan başlanan gereken bir webtoon ama ilk 7 bölümün çizimleri birazcık tuhaf ayrıca 7.bölümden sonra sarıyor ve bırakamıyorsun. Okumadıysan okumanı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha okumadım ama listeme ekledim öyleyse. :)

      Sil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. kesinlikle ORANGE MARMALADE webtoonunu okuyun en iyi webtoonlardan biridir

    YanıtlaSil
  13. Bende arkadşımın tavsiyesiyle okumaya başladım cidden çok başarılı webtoon lar var. Mesela Noblesse , tower of God , girls of the wilds gibi ünlü ve gayet ba webtoon larda var özellikle noblesse i okumanın şiddetle tavsiye ediyorum. Eğer ingilizcen yetiyorsa ingilizce okumalısın çünkü en son baktığımda türkçe çeviriler genelde çok daha geride oluyor

    YanıtlaSil
  14. Türkçe webtoonlar indirilebiliyormu? ben indiremiyorum indirebilen nasıl indirdiğini yazabilirmi?

    YanıtlaSil
  15. Türkçe okuyorsunuz değil mi

    YanıtlaSil

Copyright 2013 © BİR OTAKUNUN DÜNYASI

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI