Shounen Ai / Yaoi Mangalara Giriş

Min Li Li | 8/04/2016 |

Selammm.
Nasılsınız???

Blogu çok ama çok uzun bir zamandır boşluyorum.Resmen üvey evlat muamelesi görüyor yavrum. *-*

Bende en sonunda yok bu böyle olmayacak diyerek kolları sıvadım.Mecazi anlamda tabi canım. :D

Artık sadece kitap yorumları paylaşmakta istemiyorum blogta,Madem öyle o zaman bayılarak okuduğum mangaları da neden sürekli yazmıyorum dedim.Bundan sonra sevdiğim diğer şeyleri de kısa da olsa bloga yazmak istiyorum.O yüzden ilk olarak ele aldığım konu shounen ai/yaoi mangalar. :D



Aslında mangalara ilk giriş ve benim mangalara başlangıç serüvenimi önce yazmam daha iyi olurdu belki ama önceliği buna vermek istedim. :D

Öncelikle neden shounen ai/yao?

Mangakalar aşkları öyle bir güzel işliyor ki sizin okurken hayran kalmamanız imkansız.
En fazla 50 sayfa olan bir bölüme mangaka o kadar güzel duygular aktarıyor ki! Hüznü,çareszliği,sevgiyi,aşkı,heyecanı,neşeyi çok iyi hissediyorsunuz.En azından ben böyle hissediyorum.Gerçi bu sadece bu tür için geçerli değil diğer türlerde de 30 syfalık bir one shota bir yazarın 400 küsür sayfada yer verdiği hisleri çok güzel aktarabiliyor mangakalar.

Sonracığıma shounen ai ve yaoi ne demekmiş onlara bakalım?


Maddelerle, Shounen-ai ve Yaoi Anime/Manga Nedir?

- Kelime anlamından gidecek olursak; Shounen "erkek", Ai ise "aşk" anlamına gelir. Yani erkekler arası aşk, ilişki anlamına gelmekte.

- İnternet ortamında popüler kullanımı Yaoi'dir. Aynı şeyi ifade etseler de aralarındaki fark, Yaoi'nin aşk dışında cinsellik ve çıplaklığa da yer verebilmesidir. Bu özellikleri olsa dahi bu tür Hentai değildir, önemli olan cinsellik değil aşktır.

- Hedef kitlesi 13 ve üzeri yaşlar ve kız izleyici/okuyuculardır.

- Pek tercih edilmeyen bir türdür çünkü dediğimiz gibi eşcinsel ilişkisi konu alınıyor. Bunun nedeni toplumlarda onaylanmayan, onaylanmış olsa dahi çekimser yaklaşılınan bir konu olması. Fakat buna karşın özellikle bu serileri seven ve takip eden bir kitle elbette bulunmaktadır.


kaynak:anitr


Yukarıda açıklaması gayet açık.Benim bu tür ile tanışmam ise bir arkadaşım vasıtasıyla Totally Captivated sayesinde oldu.

İtiraf edeyim,birçokları gibi bu türe önce önyargılıydım.Hatta baya baya.Bu yüzden arkadaşım ilk bahsettiğinde pek oralı olmasamda sonralarda anlattığı sahneleri falan merak edip bir bakayım beğenmezsem okumam zaten diyerek ilk bölümü okumaya başladım.Sonrasında ise en sevdiğim türlere girdiği malum. :D

Öncelikle bazı şeylere açıklık getireyim.Evet eşcinsellik bana göre bir hastalık ama insanların terciherine saygı duyarım. :) Eh böyle bir türü severek okuyorsam zaten saygı duymamam imkansız olurdu.Hatta bir arkadaşımda olsa fena olmazdı. :D

Sonra bu tür ikinci maddede yazdığı gibi kesinlikle ama kesinlikle hentai değildir.Evet yaoi türünde biraz cinsellik barındırıyor ama normalde okuduğumuz romanlarda da yer alıyor bu zaten.Onları da okuduğumuza göre... Buna da açıklık getirdiğime inanıyorum.

Hedef kitlesi daha çok bayanlar zaten bu açık bir gerçek. :D
Mangakaların çoğu bayan olduğu için nasıl ki kitaplarda ayılıp bayıldığımız erkek karakterler oluyor.Mangalarda da bunun  alası oluyor,açık ve net.

İlk izlediğim anime ise Junjou Romantica.Eminim birçokları bu türe Nakamura sensei ile başladı.Sonrasında ise Sekaiichi Hatsukoi geldi ve benim bu türü tamamen aşık olma evremde öyle başladı. :D

Sonra doğal olarak biraz bu türü araştırıp başka bu tarz mangalar,animeler falan var mı diye bakınırken karşıma Heterophobia Fansub çıktı.

Benim okumaya başladığım zamanlarda fansub shounen ai kaynağıydı.Gerçi hala öyledir ama heteroya alternatif olarak başka fansublarda bu türü çevirmeye başladı.Yine de ilk okuyacaklara heterophobiayı tavsiye ederim.Ben öncelikle ordaki one shotları okudum.Sonra kısa bölümlü olanlar ve sonrasında da uzun bölümlü olanlar geçtim.

Shounen Ai/Yaoi türündeki animeler mangalara göre daha az bizde ama zaten bu türün en babaları çevrilmiş durumda bence. :D

Tıpkı kitaplarda sevdiğim yazarlar olduğu gibi bu türde de sevdiğim mangakalar var.Sevdiklerimden bir TOP 10 listesi yaptım. 

1.Nakamura Shungiku
2.Ogawa Chise
3.Mei Sakuraga
4.Ogeretsu Tanaka
5.Nekota Yonezou
6.Moegi Yuu
7.Junko
8.Old Xian
9.Hinako Takanaga
10.Ayano Yamane
11.Yamato Nase
12.Mizushiro Setona
13.Kitazawa Kyou
14.Narusaka Rin

Tamam Top 10 listesinden birazcık çıkmış olabilirim. :D
Aslında sevdiğm mangalar daha var ama fazla uzatmayım dedim. :D

Haftanın bir gününü seçip o gün bu listede yer alan mangakalardan biri hakkında bir yazı yazmak istiyorum.Mesela bu yazıyı bugün yayınladığıma göre bir sonraki mangaka tanıtım günümde haftaya bugün olsun. :)

Aynı zamanda bu yazı serisini normal mangalar ve kitaplar içinde yapmayı düşünüyorum.

Bu tür ile ilgili aklınızda sorular varsa sorabilirsiniz? Seve seve cevaplarım.
Düşüncelerinizi de yazabilirsiniz. :)

8 yorum:

  1. Maalesef artık Heterophobia'yı kullanamıyorum çünkü torrent indirmeyi bilmiyorum :( Keşke bir nasıl indirilir yazısı yazsalardı :D İzledin mi bilmiyorum ama Koi Suru Boukun'u öneririm. Junjou'dan bile fazla sevmiştim onu :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa torrentin kullanımı çok basit aslında ya. :D
      Yazarım ben onu. :D
      Ona daha başlamadım ben ya. *-*
      Arkadaşlarımda öneriyor baya,listemde. :D

      Sil
    2. Ben şiddetle öneririm ya :D Benim en sevdiğim yaoi anime :D

      Sil
  2. Hep istiyordum böyle bir başlık açmanı sonunda geldi. :)
    Yazılarını dört gözle bekleyeceğim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa. :))
      Teşekkür ederim kuzum.İnş gelecek bundan sonra. :)

      Sil
  3. YAOİ MANGALARI NEREDEN OKUYABİLİRİZ KEŞKE ONU DA SÖYLESENİZ

    YanıtlaSil
  4. Manga uygulaması indir playstore dan falan

    YanıtlaSil
  5. Ama ben yaoi sevmiyorum ki Shounen~şi seviyorum D:

    YanıtlaSil

Copyright 2013 © BİR OTAKUNUN DÜNYASI

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI