Yerdeniz Büyücüsü - Ursula K. Le Guin || Kitap Yorumu

Min Li Li | 1/17/2017 |

Yazar: Ursula K. Le Guin
Çevirmen: Çiğdem Erkal İpek 
Tür: Young Adult,Epic Fantasy
Goodreads Puanı: 4.27
Sayfa Sayısı: 188
Seri Sıralaması: Yerdeniz Serisi #1
  Yayınevi: Metis Yayınları
Baskı Yılı: 1994
"Sanırım Yerdeniz Büyücüsü'nün en çocuksu yanı konusu: Büyümek. Büyümek, benim yıllarımı alan bir süreç oldu; bu süreci otuzbir yışımda tamamladım -ne kadar tamamlanabilirse; o yüzden de çok önemsiyorum. Çoğu genç de önemser. Ne de olsa esas işleri budur: Büyümek."

"Bir mum yakan bir gölge yaratır." 

Öncelikle bu kitabı yorumlayabilecek olgunlukta değilim zira bu tarz fantastik kitapları pek okumadım.Haliyle bir aceminin kendince bir kaç kelam edeceği bir yorum olacak bu.Gont'lu büyücü Duny'nin çocukluğundan başlayarak nasıl usta büyücü Ged olduğunu anlatan bir seri Yerdeniz Serisi.En azından benim anladığım böyle.

186 sayfalık bir kitap olduğu için bir saatte biter diye düşünmüştüm ama çok yanılmışım.🙊
Tüm günümü aldı kitabı okumak.Bunda sanırım epic fantastik türünde okuduğum ilk kitap olmasının etkisi de var. Bilmediğim bir dünya, bilmediğim bir çok kelime ve yer ismi vardı.Bu da etkili olmuş olabilir belki.

İçeriğini anlatabilecek yetenekte olmayabilirim pek.Belki yanlışta yazacağım yerler olabilir ama serinin adından da anlaşılacağı üzere denizin çoğunlukta olduğu adalardan oluşan bir dünya ve bu dünya da ise gerçek isminiz sıradan bir kelime değildir aksine tehlikelidir, yani bilmemesi gereken kişi bilirse onun kölesi olursunuz,size her şeyi yapabilir,yaptırabilir.Bu yüzden insanlar takma isimleriyle anılırlar.

Serinin ilk kitabı Yerdeniz Büyücüsü ise Ged'in ilk 19 yıllık yaşamını anlatıyor. Çocukluktan olgunluğa geçiş evresi bir nevi.

Anladığım kadarıyla insanların bir çocukluk ismi,bir gerçek ismi ve birde takma isimleri var.Ged'in çocukluk ismi annesinin taktığı Duny.Takma ismi Çevik Atmaca.
Ged'e "Ged" ismini veren büyücü ise Zelzeleye Dizgin Vuran Adam olarak bilinen Re Albi Büyücüsü Sessiz Ogion.

Ogion Ged'in ününü duyunca yaşadığı kasabaya gelip onu çırak olarak yetiştirmek üzere kendi yaşadığı yere götürüyor sonrasında ise Ged'e iki seçenek sunuyor benimle kal ya da büyücülük okulu Roke'ye git. Büyücülükle ilgili bütün bilgilere aç olan Ged ise Roke'ye gitmeyi seçiyor.
Ged büyücülük okuluna gidince orada öğrendikleriyle beraber aynı zamanda gurur ve kibirde hayatında yer alıyor başlarda ama sonra yaptığı bir büyü sonucunda bedelini de ödüyor tabi.

Başbüyücüye üzüldüm.😔

Jasper'a ne olduğunu merak ediyorum.Ged'in ailesi ile hiç biraraya gelmemesi de tuhafıma gitti.Diğer kitaplarda yer alacak mı merak ediyorum.
Vetch Ged'in ilk kitap boyunca tek gerçek dostu olarak karşımıza çıktı.
Ogion'u tekrar görebiliriz umarım.

İlk kitap için kısaca gölge ile kendisi arasındaki savaşı okuduk diyebilirim.Ged'in gölgeyi takip ederken tanıştığı insanlardan iki yaşlı için çok üzüldüm.Belki çok bir hikayeleri anlatılmadı ama Ged'e kırık bir parçayı vermesi ve Ged'in hikayelerini tahmin etmesi bile hüzünlüydü.O kırık parçanın ileride bir şey için lazım olabileceğini düşünüyorum. Onları insanların arasına götürmeyi teklif edince yaşlı adamın reddetmesi ise daha hüzünlüydü.Yıllar sonra onlardan hiçbir iz kalmamış olacak yeryüzünde.😔 

Şimdi bana bazı yerler anlamsız geldi.Bunun belki de benim anlayamacağım bir mantığı vardır diyerek üzerinde pek durmasamda aklımda hala soru işaretleri var.Mesela "Gölge nasıl oluştu?Niçin oluştu? Sadece Ged'de mi böyle bir gölge oluşabilir?" gibi.😂

Kitabı yavaş okudum evet ama okurken bir yandan da "Şimdi ne olacak?" duygusu hep devam etti.Merak uyandırıcıydı.Aynı zamanda altı çizilecek çok cümle vardı.

Ged'in maceralarını merak ediyorum ama seriyi yavaş ve aralıklarla okumayı düşünüyorum.Bu yüzden ikinci kitabı da şubat ayı içinde okumayı planlıyorum.
Seriyi tamamladığım için şanslıyım sanırım.😈


2 yorum:

  1. Merhaba ;

    Bloğunuzu ilgi ile takip ediyorum. Çok faydalı içerikler paylaşıyorsunuz. Bloğunuz'dan para kazanmak için %50 Komisyon ile İnstaKitap Setine Satış Ortağı Olabileceğinizi Biliyor Musunuz ? https://goo.gl/iLiflK

    İnstakitap İnstagram üzerinden para kazanmanın kitabı para kazanmanın tüm metotları, butik açmak, satış yapmak, takipçi artırmak, 4 ayrı kazanç metodu.
    Herkese hitap eden yöntemler, sürekli güncellenen tedarikçiler, hepsi 3'lü kitap setinde. Sitemize gelen 100 ziyaretçiden 1'i sipariş veriyor.

    Sizi de satış ortaklarımız arasında görmekten memnuniyet duyarız.

    YanıtlaSil
  2. Ged ruhlar aleminden ölmüş bur ruhu çağırdığı için öyle oldu

    YanıtlaSil

Copyright 2013 © BİR OTAKUNUN DÜNYASI

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI